Huvudprogram

Sustainability

Huvudprogrammet för Linköping Vego 2020 äger rum lördag 29 februari 2020 i hörsal Garden. Huvudprogrammet består i föreläsningar och presentationer om hållbarhet, livsstil, kost, matlagning & vår relation till djur.

Här nedan presenteras årets föreläsare och hålltiderna.

 

Årets konferencier: Nina Färdig

Nina Färdig är språkvetaren och översättaren som har engagerat sig i samhällsfrågor i allmänhet och solidaritetsfrågor i synnerhet sedan tonåren och djurrätten kom som en naturlig del av det. Hon lever sedan 20 år tillbaka som vegan och säger sig därmed leva ett liv i lyx. Sedan tio år tillbaka driver hon Skandinaviens första veganska skoaffär med fokus på design, hög kvalitet och etisk produktion. Med sin unikt långa och breda erfarenhet har Nina kommit att bli en ofta anlitad sakkunnig på temat konstskinn, men idag är hon med oss för att presentera våra duktiga och intressanta föreläsare.

– Jag sa ja till uppdraget utan att tänka efter. Linköping Vego ligger mig otroligt varmt om hjärtat – med sin varma, kärleksfulla arrangörsgrupp som gjort mycket fina mässor tidigare, så är det otroligt hedrande att få frågan att presentera mässprogrammet. Och vad gäller Green Laces, så har vi många stammisar i den här fina staden! Här finns många med ett utpräglat designintresse och de hoppas jag att få träffa förstås.

Foto: Linnea Schröder

 

Föreläsare:

Jonathan Balcombe

Etolog, forskare, föreläsare, författare till fyra storsäljande populärvetenskapliga böcker: What a Fish Knows, The Exultant Ark, Second Nature och Pleasurable Kingdom.

Under vår föreläsning kommer Balcombe berätta om djurens förmåga att känna njutning och lycka.

 

Eva Sederholm och Kristian Thalin

Fitness som vegan! Vi presenterar stolt Eva Sederholm och Kristian Thalin! De kommer inspirera, tipsa och berätta om sin resa!

Eva är 38 år var kökschef på ett känt steakhouse när hon alltmer började ifrågasätta köttindustrin. Hon gick småningom över till en helt vegansk kost.

2015 inledde hon sin fitnesskarriär. Hon har sedan dess tävlat både nationellt och internationellt. 2018 vann Eva World Vegan Championship i Florida och ett proffskort inom NFF.

Nu siktar hon på att kvalificera sig till Natural Olympia 2020. Eva är även med i det amerikanske teamet Plantbuilt.

På sin resa så träffade hon sin man Kristian Thalin, 34 år, som är fystränare och personlig tränare sedan 20 år tillbaka. Han har varit med och lagt upp hennes träning som i grunden alltid är skadeförebyggande. Kristian arbetar med NHL-proffs, landslagsspelare samt ett elitbandylag förutom alla hans enskilda klienter i vardagen.

Tillsammans brinner de för hållbarhet både i kost och träning och kommer att berätta om sin resa från början.

Kristian och Eva åker på många uppdrag tillsammans och håller både kurser och föreläsningar. Det kommer finnas möjlighet att prata med dem under dagen.

 

Veganfamiljen

Vi är en helt vanlig men ändå ovanlig trebarnsfamilj som för drygt två år sedan konverterade från LCHF till en vegansk livsstil när vi förstod vilket våld vi människor utsätter djuren för.
Vi är djurvänner in i märgen och tar varje tillfälle i akt att aktivt vara den röst och sprida den information om djurindustrin som vi önskar att vi hade hört tidigare i livet. Vi delar därför bland annat med oss om livet som aktivistande Veganfamilj på sociala medier.

Under vårt föredrag berättar vi bland annat om vår resa in i veganismen, utmaningar med att uppfostra veganbarn i en ovegansk värld samt hur och varför vi väljer att vara djurrättsaktivister och t.ex. ta med barnen när vi möter djuren i transporterna på väg till slakt.

 

Maggie Bergius

Att äta miljövänligt och hälsosamt ska vara lätt, prisvärt och framförallt GOTT!

Jag heter Maggie Bergius och jag bor tillsammans med min man och våra tre barn i Stockholms Skärgård.
För två och ett halvt år sedan kände vi att vi ville förändra våra matvanor. Vi ville äta miljösmartare och hälsosammare.
Det som började med två vegetariska testveckor blev till en helt vegansk mathållning i vårt kök.

Min första kokbok “Maggies skafferi- vegansk mat för hela familjen” kom ut hösten 2018 och kokbok nummer två “Från blogg till bord” i vilken jag är en av flera receptskapare, kom ut i December 2019.

 

Vegan Runners IK

Snabbt eller långsamt, kort eller riktigt långt, asfalt eller terräng – det finns inget fel sätt att springa på, och Vegan Runners IK är övertygade om att det inte är något problem för veganer att ta sig fram vilka löparförhållanden de än väljer. Mervi och Malou från Vegan Runners IK berättar om föreningen, visioner för framtiden och egna erfarenheter av växtbaserad kost och träning.

Passa även på att prata med Mervi och Malou i Vegan Runners-monter och om du är springsugen kommer det efter mässan anordnas en gemensam springtur. Mer information om det kommer längre fram.