Huvudprogram

Sustainability

Huvudprogrammet för Linköping Vego 2018 äger rum lördag 10 februari 2018 i hörsal Garden. Huvudprogrammet består i föreläsningar och presentationer om hållbarhet, livsstil, kost, matlagning & vår relation till djur.

Här nedan presenteras årets föreläsare och hålltiderna.

 

10:20 Mässan invigs av vår konferencier Erika Frost

Erika Frost är kocken, konditorn, receptkreatören och kokboksförfattaren som driver restaurang och bageri under namnet Open New Doors. Erika driver även Sveriges största Instagramkonto med inriktning på mat och har ca 200 000 följare från hela världen. Hon har lagat vegansk julmat på bästa sändningstid på SVT och skriver recepten till Sveriges enda helt veganska matkasseföretag – Gröna Kassen.

Erika håller just nu på att starta restaurang/café i ett gammalt stationshus i Sya, utanför Mjölby.
Erikas drivkraft är att visa gemene man hur enkelt och gott det är att välja växtbaserat framför animalier, utan att behöva känna att något saknas!

Foto: Angelica Zander

 

10:30 Föreläsning av Lennart Bjurström

Lennart berättar om ett av Sveriges mest framgångsrika livsmedelsföretag med varumärken som Oumph! och Beat. Hans engagemang för hållbar utveckling började redan 1987 som aktiv i AIESEC, världens största studentorganisation. Lennarts karriär har bestått av miljöutbildningar för både företag och kommuner, miljöcertifieringsrevisioner, VD för ett managementkonsultbolag fokuserat på hållbar affärsutveckling, egen konsultlåda, coaching- och ledarutvecklingsföretag tillsammans med två andra partners innan han tog steget över till Macklean, ett strategikonsultbolag ägt av LRF, och helt fokuserat på livsmedelsbranschen.

2016 författade han rapporten Proteinskiftet, som blev ett av de svenska nyorden för det året. 2016 var även året han började som konsult åt Food For Progress och efter ett års ”anställningsintervju” fick han äntligen ett ”riktigt” jobb på ett producerande bolag. Och inte vilket bolag som helst utan ett av de mest progressiva livsmedelsföretagen i Sverige med ett varumärke och produkt i världsklass – Oumph!

Lennart kommer att berätta om Food For Progress spännande resa…

 

11:30 Föreläsning av Karoline Jönsson

Våga sätta frön, se något växa, vårda, skörda och laga! Efter årtionden av snabbmat och halvfabrikat längtar vi efter hela, rena råvaror och mat lagad från grunden. Som en förlängning av boken ”Det goda gröna”, kommer Karoline Jönsson prata om grönsaksodling och växtbaserad självhushållning.

Karoline Jönsson bor på en liten sekelskiftesgård i Skåne med en samling katter och höns och jobbar som receptkreatör och matfotograf. Hon har bland annat ett fast inslag i tidningen Vego och driver sedan flera år tillbaka den populära bloggen Det gröna skafferiet, som utsågs till Sveriges bästa matblogg år 2012. Karoline har också varit programledare för matlagningsprogrammet Vegorätt i SVT. 2014 gav hon ut kokboken Det gröna skafferiet, som belönades med silvermedalj i Gourmand World Cook book Awards.

 

12:45 Vinnarna av utmärkelserna ”Bästa östgötska vegodisk” och ”Bästa östgötska vegocafé/restaurang” koras.

 

13:15 Föreläsning av Patrik Baboumian

Nu har du chansen att möta en av världens starkaste män!
10 februari kommer han till vår mässa och berättar om styrka, träning och att äta veganskt.
Baboumian håller en rad nationella (Tyskland) och internationella titlar i olika styrkesporter. Föreläsningen hålls på engelska.

Besök gärna hans FB-sida: https://www.facebook.com/VBadass/ På Youtube hittar du också en hel del!

 

14:30 Seminarium med Nina Färdig

Nina Färdig, entreprenör, ägare av butiken Green Laces och en av grundarna av den mycket populära Facebook-gruppen Vegoparents håller ett seminarium på temat föräldraskap och vego. 

Hur gör vi när mödravården propsar på att du ska äta blodpudding? Vad säger vi när förskolan serverar stjälkselleri i bröd när de andra barnen får korv med bröd på utflykten? Hur får vi livet att handla om mer än matbråk när vi avstår från att konsumera djur?

Samla alla dina frågor och släktingar och kom och dela tankar med Nina och andra föräldrar.

 

15:30 Föreläsning av Gustaf Söderfeldt

Gustaf driver en gård utanför Askersund. Han kommer på Linköping Vego berätta om veganismens potential för lantbruket. Vi får lära oss om veganska alternativ till dagens djuruppfödning och vad det betyder för miljön, naturen och våra bondgårdar om vi ställer om.

Söderfeldt är en erfaren grönsaksodlare och kommer prata om hur vi kan få många nya småskaliga grönsaksgårdar i Sverige. Det här blir ett prima tillfälle att ställa odlingsfrågorna du gått och tänkt på!

 

Huvudprogrammet för 2017 hittar du här.