Utmärkelser 2018

Det är med allra största glädje som vi tillkännager 2018 års vinnare av utmärkelserna Östergötlands bästa vegodisk / café / restaurang och recept.

2018 års vinnare av Östergötlands bästa café går till Eugeniadotters Kafé & bistro i Norrköping. Sällan har vi sett ett så pass stort engagemang som i nomineringen av årets bästa café.

2018 års vinnare av Östergötlands bästa vegodisk går till ICA Supermarket Tannefors i Linköping.

2018 års vinnare av Östergötlands bästa vegorecept går till Mattias Nyström för sitt sötpotatisrecept som följer här:

Ingredienser

Sötpotatis med marinad:

  • 4 sötpotatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • ingefära (skär upp ungefär 5-6 cm grovt och skalad)
  • 3 salladslökar
  • 2 habaneros(eller något annat med mycket smak)
  • lite timjan
  • lite salt
  • lite kanel
  • lite paprikakrydda
  • lite muskot
  • 2 matskedar tomatpuré
  • limejuice

Ris och bönor:

  • 200g basmatis ris
  • 1 gul lök (finhackad)
  • 2 klyftor vitlök
  • lite salt
  • en del timjan
  • 400g kokosnötmjölk
  • 200ml kallt vatten
  • en burk/paket kidneybönor

Steg för steg

Sötpotatis:

  1. Skär sötpotatisen i klyftor och nagga dem lite(då kommer marinaden att åka in lite i potatisen)
  2. Mixa ihop alla marinadingredienser(gärna i en mixer om det inte finns så får man finhacka alla ingredienser och blanda ihop)
  3. Häll mixen över sötpotatisklyftorna och blanda ihop så att det blir marinad överallt.
  4. Lägg in i ugn i 30-35 minuter på 200 grader(tills det är klart helt enkelt).

Riset:

  1. Häll riset och vattnet i en kastrull och rör runt tills det blir grumligt. Häll sedan ut vattnet så att endast riset är kvar i kastrullen.
  2. Häll i alla andra ingredienser förutom bönorna och rör runt.
  3. Värm tills det kokar, minska temperaturen. Sätt på ett lock och låt stå i 10 minuter. (Samma princip som när man brukar koka ris)
  4. Ta av locket och häll i bönorna. Rör runt försiktigt så att bönorna blandas in i riset.
  5. Serverar tillsammans med sötpotatisen (som är klar nu)