Det är med allra största glädje som vi tillkännager 2018 års vinnare av utmärkelserna Östergötlands bästa vegodisk / café / restaurang och recept.
2018 års vinnare av Östergötlands bästa café går till Eugeniadotters Kafé & bistro i Norrköping. Sällan har vi sett ett så pass stort engagemang som i nomineringen av årets bästa café.
2018 års vinnare av Östergötlands bästa vegodisk går till ICA Supermarket Tannefors i Linköping.
2018 års vinnare av Östergötlands bästa vegorecept går till Mattias Nyström för sitt sötpotatisrecept som följer här:
Ingredienser
Sötpotatis med marinad:
- 4 sötpotatisar
- 2 klyftor vitlök
- ingefära (skär upp ungefär 5-6 cm grovt och skalad)
- 3 salladslökar
- 2 habaneros(eller något annat med mycket smak)
- lite timjan
- lite salt
- lite kanel
- lite paprikakrydda
- lite muskot
- 2 matskedar tomatpuré
- limejuice
Ris och bönor:
- 200g basmatis ris
- 1 gul lök (finhackad)
- 2 klyftor vitlök
- lite salt
- en del timjan
- 400g kokosnötmjölk
- 200ml kallt vatten
- en burk/paket kidneybönor
Steg för steg
Sötpotatis:
- Skär sötpotatisen i klyftor och nagga dem lite(då kommer marinaden att åka in lite i potatisen)
- Mixa ihop alla marinadingredienser(gärna i en mixer om det inte finns så får man finhacka alla ingredienser och blanda ihop)
- Häll mixen över sötpotatisklyftorna och blanda ihop så att det blir marinad överallt.
- Lägg in i ugn i 30-35 minuter på 200 grader(tills det är klart helt enkelt).
Riset:
- Häll riset och vattnet i en kastrull och rör runt tills det blir grumligt. Häll sedan ut vattnet så att endast riset är kvar i kastrullen.
- Häll i alla andra ingredienser förutom bönorna och rör runt.
- Värm tills det kokar, minska temperaturen. Sätt på ett lock och låt stå i 10 minuter. (Samma princip som när man brukar koka ris)
- Ta av locket och häll i bönorna. Rör runt försiktigt så att bönorna blandas in i riset.
- Serverar tillsammans med sötpotatisen (som är klar nu)