Huvudprogram 2017

Sustainability

Huvudprogrammet för Linköping Vego 2017, som ägde rum lördag 11 februari, bestod i föreläsningar och presentationer om hållbarhet, livsstil, kost, matlagning & vår relation till djur. Hålltiderna här nedan är ungefärliga och kan komma att ändras.

Här nedan kan du läsa om huvudprogrammet för Linköping Vego 2017.

 

Mattias

10:20-10:30 Mässan invigs av vår konferencier Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson är en av landets mest välkända vegoprofiler och driver Sveriges första och största vego-mattidning ”VEGO” med 77 000 läsare. Mattias har även gett ut sex helt veganska kokböcker och fler är på gång. Mattias har lagat mat i TV4 Nyhetsmorgon, bakat bakverk i finalen av Melodifestivalen och gästat flera radioprogram med mat och prat. Just nu bloggar han även på TV4:as koket.se och gör podcasten Vegopodden tillsammans med Kitty Jutbring. Allt för att sprida så mycket grön inspiration som möjligt!

 

WEBB_henrik_wig

10:30-11:30 Föreläsning av Henrik Wig

Henrik Wig, som till vardags är gymnasielärare i filosofi och svenska, kommer till Linköping Vego 2017 för att dela med sig av innehållet i den nyligen utgivna boken Djurens förintelse – människans nazism mot andra arter  som han skrivit tillsammans med Pelle Strindlund. Han ger en lärorik inblick i nazismens historia och ideologi och ögonöppnande exempel på likheter med de grundläggande tankegångar som bär djurförtrycket.

 

WEBB_GERN_IMG_4077

Bild: Cato Lein

11:50-12:00 Första läsningen av Agnes Gerner

Agnes Gerner är en av Sveriges mest spännande poeter. Så här skriver SvD om Gerners kritikerrosade debut Skall:

”ett slags ekopoesi som utgår dels från sorgeprocessen, dels från människan som djur och hennes relation till andra djur i den natur där vi alla lever – även om den moderna storstadsmänniskan tenderar att glömma bort det mellan varven. Dikterna, som tar avstamp i veganism och djurrättsideologi, illustreras med bilder ur äldre zoologiska verk.”

Vi kommer höra henne i tre kortare läsningar av ett urval dikter under dagen. Gerner skriver för närvarande på nästa bok. Vem vet – kanske vi får ett smakprov redan på mässan!

 

Hanna Bergström 300x450

12:00-12:45 Föreläsning av Hanna Bergström

Hanna Bergström är författare till boken Vegan Vegan! som är en komplett guide till en månad som vegan, full av recept och matnyttig fakta. Hanna studerar bioteknik med inriktning på livsmedel vid Lunds Universitet och är intresserad av allt som har med mat att göra, från minsta molekyl till hur den smakar på tallriken och påverkar vår planet i stort.

I sitt fördrag diskuterar Hanna Bergström olika sätt att göra positiv skillnad för planeten. Du får konkreta tips på hur du kan prova en mer vegansk vardag, och hjälp att ta dig runt vanliga hinder på vägen. Att äta veganskt behöver inte vara svårt, och det behöver inte heller vara absolut och strängt. Är du redan vegan får du tips på hur du kan ta steget längre och göra ännu fler goda gröna handlingar.

 

13:00-13:15 Vinnarna av utmärkelserna ”Bästa östgötska vegidisk” och ”Bästa östgötska vegocafé/restaurang” tillkännages

 

Max

13:15-14:10 Föreläsning av Maximilliam Lundin

Maximillian Lundin är kock, konsult och föreläsare med inriktning på ekologisk och hållbar produktion och konsumtion. Han medverkar regelbundet som vegankock i Gokväll (SVT) och driver Stockholms första renodlat ekologiska och veganska restaurang The Plant.

Följ med på en mycket spännande personlig och professionell resa där Maximillian delar med sig av erfarenheter och kunskaper. Hur började det? När bestämde han sig för att satsa på veganskt? Vilka frågor brukar han få av publik och gäster?

 

14:20-14:30 Andra läsningen av Agnes Gerner

 

Josefine Jäger 200x300

14:30-15:30 Föreläsning av Josefine Jäger

Josefine Jäger är en välkänd kreatör och kock med särskild inriktning på det växtbaserade köket och rawfood. Hennes förmåga att kombinera få ingredienser på ett enkelt men unikt sätt har vi tidigare sett prov på i den populära boken Hello Green. Josefine är nu aktuell med boken Flora – närande drycker från växtriket. Hon kommer till oss för att dela med sig av sin kunskap och ge inspiration med fokus på hur vi kan återknyta till naturen och ta hand om kroppen och sinnet med växternas hjälp. Föreläsningen inleds med en meditation.

 

15:50-16:00 Tredje läsningen av Agnes Gerner

 

gotlands djurfristad

16:00-16:50 Presentation av Gotlands djurfristad

Gotlands djurfristad Vad är en djurfristad? Kom och lyssna på föredraget om en liten värld i den stora; en värld där djur ses som vänner istället för produkter. Möt djuren som räddats från slakt och lever hela sina liv på Gotlands djurfristad och få en inblick i arbetet på gården och några av utmaningarna vi som driver den stöter på.

 

16:50-17:00 Mässan avslutades

Tillbaka till Program 2017!